Wednesday, October 6, 2010

Rugi dan Seksanya - BerKongsi


“kalau boleh simpan dua kenapa perlu buang satu” petikan dialog ini saya ambil dari sebuah filem tempatan. Tetapi sejauh mana kita sebagai insan  biasa boleh  berkongsi untuk  sesuatu yang pada kita ia terlalu mahal atau tidak wajar untuk dikongsi? Tepuk dada Tanya la iman..” kalau cukup satu dan daya kita hanya cukup untuk satu,kenapa perlu ditambah untuk mencukupkan kouta?
Apa kah yang sanggup kita kongsi?..
Pendapat peribadi saya,satu benda yang kita boleh kongsi adalah ILMU!. Tapi dewasa ini,terlalu ramai yang ingin berkongsi ilmu tetapi sebenarnya tak tahu apa-apa. Bagi saya lebih baik berdiam diri daripada cuba mengatakan sesuatu yang akhirnya melihatkan kebodohan..rugi dan seksanya bila di pandang seperti itu. Ada juga segelintir yang berkongsi  tentang sesuatu yang tidak diketahui hujung pangkalnya, menyebarkan sesuatu yang boleh membawa kehancuran dan kebinasaan – FITNAH, rugi dan seksanya bila kita DI SANA nanti, oleh itu jauhkanlah..
Terdapat juga segelintir hamba Allah  ini yang terlalu KEDEKUT untuk berkongsi. Ingatlah tidak akan hilang ilmu yang dipelajari itu malahan lagi mudah untuk di fahami serta di ingati malah ganjarannya di bawa sehingga mati. Ruginya jika tidak menyedari hakikat ini. Berkongsi lah..Yang kurang kita tambahkan, yang lebih kita ingatkan.
Tanyalah pada diri sendiri, bila kali terakhir kita berkongsi? Kebahagiaan, kesedihan atau  keburukkan?

No comments:

Post a Comment